Om Frida Kullgren

Frida är idag 23 år gammal och har haft diabetes typ-1 sedan 2007. Det var en tid när mycket var osäkert och skrämmande. Det var tonåren och diabetes i kombination. Arg, irriterad och en ensamvarg är de tre orden som förklarar personen Frida bäst vid den tiden. Idag är inställningen annorlunda och diabetesen är en del av hennes vardag. Genom alla dessa år har Frida aldrig släppt sin inställning att det är hon som kontrollerar diabetesen - inte tvärtom. Sjukdomen har aldrig stoppat henne från att göra något hon velat. Mottot "Du är chefen" följs i alla situationer.

 

Efter högstadiet började Frida på Jensen Gymnasium Norra i Stockholm på linjen Samhälle med ekonomi-inriktning. När tredje året började var det dags för ett projektarbete som skulle löpa under resten av skolåret. Frida såg sin chans att uppfylla drömmen om att hjälpa andra diabetiker och började skriva boken Från ungdom till ungdom. Målet var att skriva en bok om hur man lättast klarar vardagen med diabetes på ett språk som är begripligt och intressant för en ungdom, till skillnad från marknadens många böcker som är skrivna av läkare och forskare med ett annat syfte.

 

Efter studenten väntade en termin i Kalifornien, USA, på Santa Monica College, där fokus i skolan låg på marknadsföring och journalistik. Under hösten var läkemedelsföretaget Bayers årliga stipendie-utdelning Drömfonden Simplewins aktuell och ett bidrag skickades in. Drömfonden Simplewins går ut på att skriva om en dröm du vill uppfylla som är kopplad till diabetes och varför du behöver det ekonomiska stödet av Bayer. Fridas dröm var att översätta sin redan existerande bok Från ungdom till ungdom till engelska och lansera den internationellt. Den 8:e december var det officiellt att Frida var vinnaren. I slutet av december lyfte planet från Los Angeles flygplats mot Arlanda. Väl på hemmaplan startade Frida ett eget företag vid namn Frida Kullgren AB, där hon idag jobbar fulltid med att styra sina projekt.

 

- Jag vill hjälpa andra ungdomar inse att diabetes inte är ett hinder i livet.

Jag är en ungdom, precis som du

Jag är en diabetiker, precis som du